Koop of huur je bij Maxled ledschermen voor buitengebruik? Dan vraag je je waarschijnlijk af: hoe weersbestendig is een ledbord eigenlijk? Wat als het regent, plots begint te waaien of de temperatuur overdag hoog oploopt? Wees gerust, onze outdoor led displays kunnen tegen een stootje. We zetten de prestaties van onze ledschermen op een rijtje.
Ledschermen en water: voorwerp-, stof- en regenbestendig IP65
Alle ledschermen van Maxled zijn voorwerp-, stof- en regenbestendig IP65 gekeurd. De afkorting IP staat voor International Protection Rating. De normering gaat specifiek over bescherming tegen water. Na de letters IP staan telkens twee cijfers, die de beschermingsgraad van buitenverlichting vastleggen:
Eerste cijfer = niveau van bescherming tegen vaste stoffen
- IP0: geen bescherming
- IP1: bescherming tegen voorwerpen met een diameter groter dan 50 mm
- IP2: bescherming tegen voorwerpen met een diameter groter dan 12 mm
- IP3: bescherming tegen voorwerpen met een diameter groter dan 2,5 mm
- IP4: bescherming tegen voorwerpen met een diameter groter dan 1 mm
- IP5: bescherming tegen stof
- IP6: stofdicht
Tweede cijfer = bescherming tegen vloeistoffen
- IPx0: geen bescherming
- IPx1: bescherming tegen druppelend water
- IPx2: bescherming tegen druppelend water bij een schuine stand van 15 graden
- IPx3: bescherming tegen sproeiend water
- IPx4: bescherming tegen opspattend water
- IPx5: bescherming tegen waterstralen (12,5 l/min), onder eender welke hoek
- IPx6: bescherming tegen waterstralen van 100l/min = waterbestendig
- IPx7: bescherming tegen onderdompeling (30 min op 1m diepte)
- IPx8: bescherming tegen verblijf onder water
- IPx9: bescherming tegen een vochtigheidsgraad van 90% of besproeien onder hoge druk
Hoe hoger het tweede cijfer achter de letters IP is, hoe beter de bescherming tegen vloeistoffen wordt. Met een IP65 rating zijn onze ledschermen dus stofdicht en beschermd tegen waterstralen van 12,5l/min, onder eender welke hoek. Meer dan genoeg voor wat ze van moeder natuur te verduren krijgen dus.
Ledschermen, zon en vrieskou
Zomertijd is ledtijd. Je ziet op elk festival of evenement ledschermen opduiken. Maar hoe goed zijn die ledschermen bestand tegen de ongenadige zomerhitte?
Je moet een onderscheid maken tussen oudere ledpanelen en de nieuwe varianten:
- Oudere ledpanelen hebben ingebouwde koelers die hun werk doen als de warmte oploopt
- De nieuwe varianten ledpanelen hebben die koeling niet meer nodig dankzij recente evoluties in de ledtechnologie. Hierdoor zijn ze stiller én energiezuiniger. Heb je onze laatste schermen al gezien? De achterkant van de panelen is wit gekleurd. Dit heeft niets met styling te maken, wel met bescherming tegen hitte. Wit reflecteert het zonlicht beter dan andere kleuren, waardoor de panelen minder snel opwarmen.
Wat met leddisplays in het putje van de winter, bijvoorbeeld op een veldrit waar het vriest dat het kraakt? Dan geven onze ledschermen geen krimp. Temperaturen onder 0 °C vormen geen bedreiging. De fabrikant verzekert een goede werking met een omgevingstemperatuur tussen -20 en 60°C. Daarmee zitten we in België meer dan goed.
Voor sneeuw hoef je ook niet te vrezen. Terwijl de aanhangwagen of betonnen voet een mooi wit tapijtje krijgt, blijft het scherm gespaard. Zelfs bij een sneeuwstorm, waarbij de sneeuw in alle richtingen vliegt, blijft de boodschap duidelijk. De geringe warmte die het scherm afgeeft, is genoeg om de sneeuw te doen smelten.
En wat met de helderheid van ledschermen in lichte of donkere omstandigheden?
De afwisseling van sterk zonlicht, bewolking of duisternis wordt in onze leddisplays ondersteund door een lichtsensor. De sensor checkt elke 5 seconden het omgevingslicht. Aan de hand daarvan krijgt het scherm een bepaalde lichtsterkte. Het resultaat is een ideale helderheid op elk moment, zodat toeschouwers of voorbijgangers de beelden of tekst op het scherm altijd perfect zien.
Ledschermen en wind
Onze ledschermen genieten van een officiële Vinçotte keuring, en die krijg je niet zomaar. Vinçotte is een Belgische geaccrediteerde inspectie- en certificatie-instelling, dat machines en installaties in Belgische markt van de veiligheid en de bedrijfszekerheid controleert. Zowel onze aanhangwagens als mobiele totems werden bij hen in een speciaal ontworpen windtunnel uitvoerig getest tegen windstoten bij snelheden tot 90 km/uur. Benieuwd of jouw installatie of machine veilig is? Contacteer ze op hun website.
Let wel: een veiligheidsmarge bepaalt dat jij als klant verantwoordelijk bent om het scherm naar beneden te laten bij windsnelheden vanaf 70 km/uur. Schermen zijn nu eenmaal grote oppervlakken die veel wind kunnen vangen. En bij onrustig weer is de sterkte van windstoten moeilijk te voorspellen. Uiteraard houden we mee een oogje in het zeil. Huur je een scherm, dan geven we een seintje om het te laten zakken indien nodig.
Handel bij extreme weersomstandigheden verstandig: stel vooraf een noodplan op om voorwerpen, accommodatie, nutsvoorzieningen en mensen te beschermen.
Conclusie: ledschermen van Maxled weerstaan met glans de invloed van regen, zon en wind.